Africa de Sud, cunoscuta sub numele de "cel mai frumos capat al lumii", se afla in partea de sud a continentului african. Aceasta tara impresionanta ofera o diversitate uimitoare de culturi, limbi, orase si peisaje naturale captivante, inclusiv rezervatii de animale, plaje izolate, munti inalti si deserturi.

Calatoria in Africa de Sud poate fi o experienta fascinanta si diversificata, avand in vedere varietatea peisajelor, culturilor si activitatilor pe care le poti explora în aceasta tara. Parcurile nationale, precum Kruger, ofera ocazia unica de a vedea specii exotice de animale in habitatul lor natural, in trasee speciale de safari. 

Viziteaza orase precum Cape Town si Johannesburg pentru a explora istoria complexa si cultura diversificata a tarii. Soweto si Muzeul Apartheid ofera perspective profunde asupra istoriei recente a Africii de Sud. Coasta de est si sud ofera plaje frumoase, ideale pentru relaxare si sporturi nautice. Iar daca esti iubitor de vinuri, regiunea Stellenbosch si Route 62 sunt destinatii perfecte pentru a degusta vinurile locale si a explora podgoriile pitoresti.

Daca va pregatiti sa vizitati aceasta destinatie, Mondial Assistance va poate ajuta in planificarea calatoriei, iar mai jos va prezentam cateva informatii importante:

Moneda: 1 Rand (ZAR) = 100 de centi

Diferenta de fus orar: CET +1h

Tensiunea retelei: 220 volti/50 hertzi curent alternativ, este necesar un adaptor

Intrarea in Republica Africa de Sud este permisa cu pasaportul valabil pentru o perioada de 6 luni. 

Cetatenii romani au nevoie de viza pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Aceasta se solicita on-line, printr-un formular electronic, solicitantii primind pe email viza care trebuie printata si prezentata impreuna cu pasaportul, organelor politiei de frontiera la intrarea in Africa de Sud.

Pentru siguranta cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Africa de Sud, Ministerul Afacerilor Externe recomanda sa se manifeste atentie sporita in timpul deplasarilor pe teritoriul acestui stat din cauza nivelului de criminalitate foarte ridicat. In special in marile orase, pericolul de violente extreme si de atacuri teroriste este ridicat. Pentru a evita riscul de jafuri, este recomandat sa evitati zonele aglomerate, sa depuneti obiectele de valoare, cum ar fi documentele de calatorie si sumele mari de bani, in seiful hotelului si evitarea circulatiei pe timp de noapte, indiferent de zona. De asemenea, ar trebui evitata, pe cat posibil, utilizarea telefoanelor mobile in public si in vehicule, iar banii lichizi ar trebui sa fie retrasi numai de la banci. De asemenea, este recomandabil sa parcati intotdeauna vehiculele in parcari bine iluminate si pazite, pentru a evita furtul de masini. 

Turistii romani sunt sfatuiti sa evite locurile aglomerate din Johannesburg, Pretoria, precum si in township-uri (Alexandra, Soweto, Mamelodi, Shunshanguve). In Johannesburg, este indicat sa ocoliti Berea si Hillbrow, iar in Cape Town autoritatile recomanda prudenta in township-urile: Khayelitsha, Guguletu si Nyanga.

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor sud-africane, trebuie apelate urmatoarele numere: 

Urgenta 111 sau Ambulanta locala: 10177 sau 082911

Pentru informatii mai detaliate privind situatia securitatii locale, va rugam sa vizitati website-ul Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, ar trebui sa profitati de aceasta ocazie pentru a va inregistra inainte de a calatori. In acest fel, veti primi sprijin rapid si fara complicatii din partea ambasadei in cazul unor situatii de urgenta.

Autoritatile recomanda cu insistenta, ca inainte de calatoria in Africa de Sud, sa incheiati o asigurare de calatorie, medicala si de viata. Sistemul medical in Africa de Sud are doua componente, una de stat si una privata. Infrastructura medicala este dezvoltata, existand un numar mare de spitale si cabinete medicale, cu o repartizare teritoriala echilibrata, insa costurile medicale sunt destul de ridicate.

Este recomandata vaccinarea impotriva hepatitei A, poliomielitei, tetanus-ului, febrei tifoide si febrei galbene. Pentru informatii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, va recomandam sa va adresati Institutului National de Sanatate Publica – Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. In diferite zone ale tarii, mai ales în nord-est (frontiera cu Mozambicul) exista pericolul infestarii cu malarie.

Ambasada Romaniei la Pretoria

Adresa: 877 Justice Mahomed Street, Brooklyn, 0181, Pretoria

Telefon: +27-12- 460-6941

La acest numar de telefon NU se furnizează informaţii consulare

Telefon de urgenta:  +27- 82-819-1765 pentru cetateni romani aflati in situatii de dificultate 

 

Consulatul General al Romaniei la Cape Town

​Adresa:  Helderberg House, 24 Highwick Drive, 7708 Kenilworth

Telefon: +27 021 761 1781

Cel mai bun moment pentru a calatori in Africa de Sud depinde foarte mult de destinatie si de activitatile pe care doriti sa le intreprindeti (safari, vacanta pe plaja etc.). In principiu, clima este calda, insorita si uscata. Aici se pot distinge trei zone climatice: 

  • coasta de vest unde temperaturile variaza intre 15 si 20 °C in timpul iernii sud-africane si intre 26 si 28 °C in timpul verii sudice. Perioada iunie-septembrie este deosebit de ploioasa.
  • coasta de est este caracterizată de o vreme umeda si calda. Lunile noiembrie - martie sunt considerate luni calde. Aici, temperatura medie anuala se situeaza intre 21 si 23 °C. 
  • in interiorul tarii, vremea este mult mai uscata. Temperaturile medii cresc de la est la vest si ating valori de peste 30 °C in timpul verii.
  • Astfel ca, pentru un concediu la plaja luati in calcul perioada decembrie-februarie cand in Africa de Sud este vara, iar pentru experiente unice in fauna salbatica puteti calatori in perioada de iarna, cand balenele sunt cele mai active pe coasta sau cand animalele se strang langa sursele de apa din parcurile nationale, adica iunie-august.

Informatii de calatorie despre Africa de Sud

Mondial Assistance utilizeaza informatii de calatorie de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe dar si din alte surse de incredere si acorda o atentie deosebita verificarii acestora. Cu toate acestea conditiile locale pot fi supuse unor modificari si abateri in scurt timp din cauza evenimentelor si evolutiilor actuale. Prin urmare, nu garantam caracterul complet al acestor informatii si nici nu ne asumam raspunderea pentru orice daune rezultate.