Amplasata intre Oceanul Atlantic si Marea Caraibelor, cea mai mare insula din Caraibe ofera vizitatorilor un cadru incredibil, inconfundabil prin ospitalitatea si bucuria de a trai care o caracterizeaza. Cuba se afla prima pe lista de dorinte a multor calatori, farmecul insulei fiind incomparabil. Aceasta bijuterie colorata ofera mult mai mult decat cliseele comune legate de trabucuri, salsa si rom. Plimbati-va pe plajele cu nisip alb, scufundati-va in valurile caraibiene, faceti o croaziera prin Havana intr-o masina de epoca, atipiti la umbra palmierilor de cocos sau colindati prin orasele coloniale magnifice!

Am intocmit mai jos o selectie de atractii deosebite si detaliile necesare pentru aceasta calatorie, astfel incat dumneavoastra sa va puteti bucura de vacanta in Cuba, in siguranta si relaxat.

Clima din Cuba este tropicala, astfel perioada optima pentru calatorii pe insula din Caraibe este intre noiembrie si aprilie, cand sezonul uscat predomina, iar temperaturile sunt placute si nu depasesc 28 de grade Celsius. Aceasta perioada reprezinta o oportunitate excelenta pentru a sarbatori Craciunul sub palmieri. In schimb, sezonul ploios dureaza din mai pana in octombrie si trebuie sa aveti grija la sezonul uraganelor din timpul verii: din iunie pana in noiembrie, in Caraibe si deasupra Atlanticului se formeaza cicloane tropicale, care pot lovi partea continentala a Cubei. 
Plajele marginite de palmieri, Marea Caraibelor de culoare turcoaz si padurile tropicale dese atrag nenumarati turisti in Cuba. Oricine pune piciorul pe insula se simte imediat ca in paradis. Pentru a-i cunoaste toate fatetele, va recomandam sa inchiriati o masina pentru un tur complet al insulei.

Istoria tarii, marcata de conflicte, sclavie si revolutie, se reflecta in mintea localnicilor si in arhitectura oraselor. Totul aici reflecta talentul de improvizatiei, arta supravietuirii si o bucurie rebela de a trai. Havana, capitala plina de viata, iese in evidenta si incanta prin cladirile coloniale spaniole, muzica de strada si orasul vechi, care a fost desemnat patrimoniu cultural UNESCO.

Pentru un popas cu bauturi si tapas, va recomandam sa va rezervati o masa la "Sloppy Joe's". Acesta este locul unde scriitorul Ernest Hemingway si-a cules inspiratia pentru cartile sale si a invatat multe despre contrabanda cu alcool.

Barul de renume mondial "La Bodeguita del Medio" merita, de asemenea, un ocol perfect pentru cocktailuri, deoarece este considerat locul de nastere al mojito-ului, chiar daca este unul destul de controversat. Chiar si lui Hemingway ii placea sa frecventeze acest bar.

In sudul Cubei, in provincia Sancti Spiritus, va puteti intoarce in timp, in "orasul sclavilor" Trinidad. Aici regasiti urme din epoca coloniala, in casele colorate si pietruite, vilele ce amintesc de bogatia stapanilor si cartiere create de sclavi. In apropiere de oras se afla valea morilor de zahar, care merita vazuta, sau una dintre cele mai frumoase plaje din sud, Playa del Ancon.

In Santiago de Cuba, denumit si  "orasul muzicii" regasiti stilul autentic caraibian al vietii de strada cubaneze. Acesta este considerat leaganul stilurilor muzicale cubaneze, cum ar fi Son. Aici fiecare noapte aici este imbogatita cu muzica si dans! Iar din Santiago de Cuba, puteti ajunge rapid cu feribotul pe fermecatoarea insula Cayo Granma din sud-estul Cubei.

Daca doriti sa mergeti pe urmele lui Ernesto "Che" Guevara, cel mai bun loc pentru a face acest lucru este Santa Clara. Aici, monumentele comemoreaza eroul popular care a avut un rol esential in revolutia cubaneza.

In vestul Cubei se afla provincia Pinar del Rio, unde plantatiile de tutun, muntii carstici, grotele si una dintre cele mai mari atractii principale ale insulei, Valea Vinales, incanta pe pasionatii de natura.

Fans der touristischen Infrastruktur und Beachbars werden ihre Freude am Strand von Varadero haben. Hier könnt ihr im warmen, kristallklaren Wasser des Golfs von Mexiko baden und unter Palmen am perlweißen Sandstrand relaxen.

Iubitorii de soare au nenumarate zone de unde pot alege, deoarece plajele cubaneze se intrec intre ele in ceea ce priveste frumusetea. Cayo Coco este deosebit de impresionanta si reprezinta intruchiparea unei plaje de vis. Aceasta este situata pe insula din Antilele cubaneze si invita turistii sa se bucure de nisipul fin, apa albastru turcoaz, hoteluri, restaurante si plaje izolate, pe o lungime totala de 20 de kilometri.

Insula invecinata cu Cayo Coco, Cayo Guillermo, este mai linistita. Plaja izolata Playa Pilar are dune inalte de cativa metri, paduri de pini si conditii ideale pentru aventuri de snorkelling.

  • Recomandarea noastra: incercati langustinele la gratar de la barul de pe plaja!

Fanii distractiei si ai barurilor pe plaja se vor bucura de zona animata in  Varadero, dar unde pot si inota in apele calde si cristaline ale Golfului Mexic si se pot relaxa sub palmieri, pe plaja de nisip alb perlat.

O plaja impresionanta este Cayo Largo del Sur, ce se asemenea cu zaharul pudra datorita culorii si texturii fine. Plaja este recunoscuta si pentru spectacolul deosebit al naturii, din perioada aprilie-octombrie, cand testoasele folosesc solul moale sa-si pregateasca cuiburile si vin aici pentru a-si ingropa ouale in nisip.

In Cuba singurul lucru care vi se va parea deosebit de greu este sa va mai intoarceti acasa.

  • Moneda: 1 peso cubanez (CUP) = 100 centavos
  • Diferenta de fus orar: CET -6 h
  • Tensiunea retelei: 110 volti/ 60 hertzi, este necesar un adaptor
  • Obligativitatea vizei
  • Asigurare de calatorie obligatorie pentru viza 
  • Inregistrare inainte de intrare in tara : dviajeros.mitrans.gob.cu
  •  

Turistii romani au nevoie de viza pentru a calatori in Cuba, iar pasaportul trebuie sa fie valabil pe toata durata sederii. Viza turistica se poate obtine de la ambasada sau consulat sau de la agentiile de turism de la care se achizitioneaza pachetul turistic sau biletele de calatorie si este valabila pentru o perioada maxima de 30 de zile. In plus, trebuie sa aveti o asigurare de calatorie valabila care sa acopere costurile in caz de boala. Informatii actuale pot fi gasite pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Din cauza restrictiilor impuse de SUA, intrarea si iesirea prin SUA este interzisa pentru cetatenii romani. Cu toate acestea, puteti intra fara probleme prin alte tari, cum ar fi Mexic sau Canada sau prin zbor direct din Europa.

Pentru reducerea furtului din bagaje transportati bunurile de valoare in bagajul de mana si infoliati bagajele de cala. Pastrati documentele si valorile personale in locuri sigure, in special daca va cazati la pensiuni unde nu exista seif, iar pentru iesirile in oras folositi copii ale actelor de indentitate (pasaport, viza, etc). Evitati circulatia pe jos in zonele centrale, slab iluminate si ofertele clandestine de transport sau excursii si apelati doar la companii de taxi autorizate.

In cazul pierderii pasaportului romanesc, se recomanda sesizarea biroului local de politie si a sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Havana, la numarul de telefon de urgenta  +53 52 86 83 86.

Atentie utilizarea cartilor de credit este relativ redusa, nefiind acceptate toate cardurile, si se aplica comisioane la tranzactii. Inainte de plecare verificati cu banca emitenta daca cardurile dumneavoastra pot fi folosite in Cuba.

  • Ministerul Afacerilor Externe recomanda, ca inainte de plecare, sa incheiati o asigurare medicala si de calatorie cuprinzatoare (incluzand asistenta medicala si repatriere din motive medicale), deoarece cheltuielile in spital pot fi destul de mari. Majoritatea spitalelor sunt private, iar costurile suportate pot fi foarte mari chiar si pentru accidente minore, acest lucru este valabil mai ales pentru zborurile cu ambulanta.

Nivelul de igiena al unitatilor medicale din Cuba nu corespunde nivelului european. Este recomandat sa va aduceti propria trusa de prim ajutor, deoarece nu toate medicamentele de uz comun sunt disponibile peste tot in Cuba. NU cumparati medicamente decat din farmacii autorizate.

Deoarece radiatiile UV sunt foarte intense in lunile de vara, trebuie sa va hidratati suficient si sa folositi protectie solara adecvata. De asemenea, autoritatile recomanda sa va protejati impotriva intepaturilor de tantari, deoarece acestia pot transmite boli tropicale periculoase.  Cuba este o tara categoria 1 in ceea ce priveste numarul de cazuri raportate in ceea ce priveste imbolnavirile cu virusul Zika. Apa de la robinet nu este potabila.

Cu aproximativ 8 saptamani inainte de calatorie, ar trebui sa va consultati cu medicul dumneavoastra despre vaccinurile recomandate.

Ambasada Romaniei in Republica Cuba

Adresa: Avenida 5ta A, nr. 4407, Miramar, La Habana

Telefon: +53 7214 49 22 (Cuba) si +1 613 686 4686 (Romania, Europa)

E-Mail: havanna@mae.ro

  •  
  • Va rugam sa tineti cont de faptul ca conditiile locale se pot schimba in scurt timp din cauza evenimentelor si evolutiei situatiei actuale. Prin urmare, Mondial Assistance nu garanteaza caracterul complet al acestor informatii si nici nu isi asuma raspunderea pentru orice daune rezultate.

Nu pleca la drum fara sa te asiguri inainte ca ai totul sub control!

vacanta pe plaja cu Asigurare de calatorie storno

Asigurare medicala si storno

Inainte si in timpul calatoriei, asigurati-va impotriva costurilor mari in caz de imbolnavire sau accident.

concediu activ in drumetii la munte

Asigurare pentru activitati sportive

Protectie extinsa pentru sporturi de agrement mai riscante, pentru o vacanta activa reusita.

calatorii multiple in strainatate asigurate cu Mondial Assistance

Asigurare anuala

Daca planificati mai multe calatorii in urmatoarele 12 luni, asigurarea anuala este cea potrivita.